Home
Over Guadeloupe
Praktische info
Fotoalbum
Geschiedenis
Activiteiten
Overnachten
Vervoer
Over ons

Over Guadeloupe

 

 

 

   

Guadeloupe ligt tussen Dominica en Montserrat en ligt drie kwartier vliegen van nederlands Sint-Maarten.

Guadeloupe ligt in de 'boog van de kleine Antillen'.

In Nederland beter bekend als de bovenwindse eilanden.

 

Guadeloupe is een archipel en bestaat uit 5 eilanden:

Basse-Terre, hoofdstad Basse-Terre;

Grande -Terre, belangrijkste stad Pointe-à-Pitre;

Marie-Galante, belangrijkste stad Grand Bourg;

La Désirade, belangrijkste stad Grande-Anse;

Les Saintes.

 

Basse-Terre en Grande-Terre

De hoofdeilanden Basse-Terre en Grande-Terre worden gescheiden door een zee-engte, la rivière sallé. De twee eilanden verschillen enorm qua geologie en vegitatie. Dit komt omdat Basse-Terre jong vulkanisch gebied is en Grande-Terre 'oud-calciar' gebied.

Basse-Terre bezit een subtropisch regenwoud met de vulkaan 'la Soufrière' (1467m). Dit is de hoogste vulkaan van het caribisch gebied. De vulkaan is te bezoeken en ligt in het nationaal park van Guadeloupe. In 1976 is de Soufrière voor het laatst heel actief geweest. Dit had als gevolg dat een groot gedeelte van de bevolking spontaan verhuisde naar Grande-Terre. Zo werd Pointe-à-Pitre de enomische hoofdstad van het eiland.

Door de diversiteit van de grondsamenstelling zijn er ook verschillende stranden: zwart zand (ten westen van Basse-Terre), wit zand (Grande-Terre) en basalt zand (ten noorden van Basse-Terre)

 

Grande-Terre heeft aan de noord-oost kant prachtige kliffen met een uitgestrekt wandelgebied. In het noorden, bij Petit Canal zijn overblijfselen te zien de behuizing van de slaven die net waren verscheept naar het eiland. Aan deze kant bevindt zich ook de 'Grande Cul-de-Sax marin'. Dit uitgestrekt mangrovegebied met onbewoonde eilandjes is door Unesco beschermd. Dit gebied is zeker een bezoek waard.

 

Zoals in heel Guadeloupe hebben de inwoners het milieu hoog in het vaandel staan. Veel activiteiten en onderkomens zijn ook zo ingericht dat ze de natuur zo weinig mogelijk belasten of het evenwicht verstoren.

 

Naar de andere eilanden van de archipel gaan ferries (de rit duurt ongeveer 50 minuten). Het is ook mogelijk de ver

 

 

Top